piątek, 8 września 2017

Ciasto bananowe z czekoladą i rodzynkami.

Lubicie ciasta z bananami? Pieczecie takie? Jeśli nie to bardzo polecam. Takie ciasto jest niezwykle pyszne i idealne na podwieczorek, można je pokroić na osiem kawałków. Pyszne smakuje z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, kubek mleka lub kakao też pasuje do takiego ciasta. Ciasto przygotowuje się dosłownie w 15 minut plus pieczenie i jest bardzo proste w wykonaniu, a gdy się piecze po domu roznosi się taki zapach, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowe. Zapraszam na ciasto :)







Składniki:
1 dojrzały banan
2 małe jajka
4 płaskie łyżki cukru
4 łyżki oleju
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek
5 dag mlecznej czekolady
2 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie:

 1. Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski, wbijamy jajka i wsypujemy cukier, następnie miksujemy przez kilka minut, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy aż ciasto będzie gładkie.

2. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe, rodzynki i czekoladą pokrojoną w drobną kosteczkę i startą na tarce o dużych oczkach ( pół na pół ), ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumieniania, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy, następnie kroimy i podajemy.

4. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 18 cm.

2 komentarze: